keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Hyasintti-ralli

Joulunaluskauden turhakkeisiin kuuluu ilman muuta n.k. Hyasintti-ralli. Tiedättehän - tuo rituaali, missä ihmiset kiikuttavat hyasintin tai joulutähden naapureille, sukulaisille ja muille ystäville ja itselleen merkittäville henkilöille. Ja saavat usein vaihdossa aivan samanlaisen kasvin. Eleenähän toimenpide on kaunis ja huomaavainen.
Mutta tarkastelkaamme tätä rituaalia vaikkapa nyt ympäristön kannalta.

Jaettavat kukat eivät ole täkäläistä perua ja kasvatus vaatii lämpöä, paljon lämpöä. Ja polttoainetta, paljon. Vaihtoehtoisesti kukat voidaan roudata kauempaakin, rekkakaupalla. Ja polttoainetta kuluu.

Polttoainetta kuluu vielä sittenkin, kun lähdemme sitten kiikuttamaan näitä kasveja kortteineen tuonne adventtiruuhkan sekaan. Liikenne puuroutuu entisestään, ja bensaa palaa - ihmisten kärsivällisyydestä nyt puhumattakaan.

Näihin kulttuuriperintöömme kuuluviin rituaaleihin puuttuminenhan on tabu. Oikeaoppisesti virtuaalitervehdyksiä jakeleva valveutunut ekodiplomaatti joutuu äkkiä varsin outoon valoon, kun tällä tavalla tunnustaa viittaavansa kintaalla vuosisatojen perinteelle.

Yhtä kaikki - tässä on meille kaikille sarkaa, kun ryhdymme muokkaamaan näitä vanhoja ja kunnianarvoisia perinteitä ekologisempaan suuntaan.

Lennart N.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, Lennart! Minulta kukat jäävät tänäkin jouluna kuljettamatta, mutta vielä en ole saanut vapautusta itseltäni tuosta "oudosta valosta", kun en osallistu odotetulla tavalla kunnianarvoisten perinteiden noudattamiseen. Ekologisten perusteiden ja sinun terävän kommenttisi vuoksi vähän kevyemmällä sydämellä kohti aaton suurta juhlaa!

    Aninka

    VastaaPoista
  2. Ekojouluvinkit - osa II Joulupostikortit

    Kokeilin tänä jouluna postikorttien korvaamista virtuaalisilla korteilla, jotka singahtavat liitetiedostoina tuttujen meiliosoitteisiin -
    palaute oli yllättävän hyvää ja kokeilua jatketaan ensi vuonna !

    Korttina oma digivalokuva täydennettynä joulutervehdyksellä on ekologinen ja siinä on itse-tehdyn fiilis parhaimmillaan. Kaupan postikortit tyyliin "tontut kurkkii ikkunasta" tai "joulupukki ison kuusen vieressä" ja valmiiksi painettu tervehdys - jäljelle jää lähettäjän nimen kirjoitus - jäävät toiseksi omaperäisyydessä ja ekologisuudessa. Nyt siis kannattaa digikuvata se sukulaisen tuoma joulukukka ja lähettää kuvatiedostona takaisin ensivuonna - lakastumistakuulla !!!

    T Risto J

    VastaaPoista